בסוף פגישתי עם הרב סתיו, לפני כחצי שנה, שאלתי אותו, אוף דה רקורד, מה לדעתו הסיכויים שלו להיבחר לרב הראשי האשכנזי הבא. "מצויינים" אמר לי סתיו ללא היסוס. היה זה בתחילת המרוץ לרבנות הראשית, לפני ההשמצות, התככים, הקללות, המלחמות הפנימיות, הקומבינות, האינטריגות, ה"עמלק". אבל גם אחרי כל אלה, כששאלתי אחד מבכירי רבני צהר כמה ימים לפני הבחירות מה לדעתו סיכוייו של סתיו, התשובה היתה דומה. עד הרגע האחרון שידרו במחנה סתיו אופטימיות וספרו רוב ברור של קולות שנציגים שונים של הגוף הבוחר הבטיחו להם.
למרות שתמכתי במועמדותו של סתיו הייתי הרבה פחות אופטימי מהם. למעשה, כבר לפני כחודש וחצי הגעתי למסקנה שלרב סתיו אין סיכוי ממשי לנצח במרוץ, ואף כתבתי על העניין בפירוט לפני שלושה שבועות. ההערכה שלי לא הסתמכה על הכרות אישית עם חברי הגוף הבוחר, אלא על שלושה נתונים פשוטים: חריפות התוקפנות האידיאולוגית של הפלג החרד"לי (חרדי-לאומי) בציונות הדתית כנגד סתיו, האינטרסים הכלכליים שיש לש"ס במערך הכשרות שלה ('בית יוסף'), והשמרנות האינהרנטית של הפסיכולוגיה הרבנית. השילוב של שלושת אלה היה קטלני עבור מועמדותו של סתיו.
אני לא רוצה לעשות עניין יותר מדי גדול מההערכה הנכונה שלי, משום שבתנאים מעט שונים הייתי יכול לטעות, אבל הייתי רוצה בכל זאת לפרט מעט יותר. כל מי שעקב אחרי המרוץ היה יכול להבחין בעומק התהום שפעורה בין הרב סתיו לעמיתיו בציונות הדתית המחורד"לת. מדיבורים על כך שהרב סתיו מתמרד כנגד רבנים בכירים ממנו, דרך ההאשמה שהוא "מדבר נגד הרבנות", ועד תיוגו כאפיקורוס בידי הרב אבינר. ישיבות ה'קו' בהנהגת הרב טאו היו הכוח המניע מאחורי ההתנגדות הנחושה הזאת לסתיו, ואם יש משהו שאנשיהן יודעים לעשות, זה לבצע פקודות ולעמוד במטרה שהציבו לעצמם. כפי שכתבתי לפני שלושה שבועות:
אני מוכן להעריך שבימים אלה עוברים אנשיו של טאו ונפגשים לשיחה עם כל אחד ואחד מרבני הגוף הבוחר של הרב הראשי הבא (כשמונים איש). אני מוכן להעריך שהם מנסים לשכנע כל רב ורב שהרב סתיו הוא רפורמי, אפיקורוס וסכנה לעתידה של היהדות.
כשהגיעו רבני הגוף הבוחר אל מאחורי הקלפי הם היו מלאים באזהרות מפני הרב סתיו. למרות שחלק מהם הבטיחו לו את תמיכתם, ברגע האמת הם לא היו יכולים "להסתכן" ולבחור ברב "רפורמי".
לזה יש להוסיף את האיום הברור שהציב סתיו בפני מערך הכשרות של ש"ס. מדובר במפעל השווה מיליונים, ומפרנס היטב ענפים מסועפים של משפחת יוסף. מנגד, הרב סתיו הציב לעצמו לערוך רפורמה במערך הכשרות: "כשמסעדה היום רוצה תעודת כשרות היא צריכה הכשר גם מהרבנות וגם מהעדה החרדית. אני אומר: למה שבעלי המסעדות יצטרכו לשלם פעמיים?" למה? כדי שלמשפחת יוסף תהיה פרנסה, זה למה. מכאן הדרך קצרה עד להכרזה של הרב עובדיה על כך שסתיו "רשע" ו"לא ראוי לכלום".
הרב סתיו הוא אדם מוכשר וראוי, אבל לא הוא, וכנראה שלא איש, היה יכול לעמוד מול הכוחות המשולבים של החרד"ל וש"ס. כוחות אלה השתמשו בשמרנות הבסיסית של חברי הגוף הבוחר כדי לעורר בהם חשש מהשינויים שהתכוון סתיו לעשות. עבור אנשים שהשמרנות היא לחם חוקם, זה לא היה קשה, וגורלו נחרץ.
באגף הספרדי העניין היה יותר פשוט: ש"ס עדיין מכתיבה את הטון, גם אם היא לא חזקה כפי שהיתה. הציונות הדתית בחרה את המועמד שלה באיחור, ובחרה מועמד שהתואר "שנוי במחלוקת" מחמיא לו. בנו של הרב עובדיה נבחר לצד בנו של הרב לאו, ושושלת המלוכה ממשיכה למשול בהרמון הנפוטיסטי שהוא הרבנות הראשית לישראל.
הלאה
ומה הלאה? שתי שאלות לפנינו: מה יעשה ארגון 'צהר', ומה יעשה הציבור הכללי. לגבי 'צהר', קשה להעריך עד כמה הם מסוגלים להיות מושפלים לפני שיצאו לדרך עצמאית. ההכרזות שלהם אחרי הבחירות נשבעו אמונים למוסד שהקים רבם, הרב קוק, אולם סביר להניח שעם הזמן, ובעיקר אם שוב הרבנות תתעמר בהם ולא תאפשר להם לחתן אזרחים כרצונם (והרי הם בעיקר דואגים לעצמם – זה לא שסירובה של הרבנות לאפשר לרבנים מזרמים אחרים לחתן אזרחים מפריע להם), יתחילו דיבורים על הקמת גוף נפרד.
עוד מבחן גדול צפוי כבר בשנה הבאה, עם תחילת ההכנות לשנת שמיטה. הרב יצחק יוסף כבר הבטיח להימנע ככל האפשר מ"היתר מכירה", ההסדר ההלכתי שהנהיג הרב קוק שמאפשר לחקלאים יהודיים להמשיך בעבודתם בשנת שמיטה. מדובר במוקד ידוע לפולמוס בין הציונות הדתית לחרדים, ויש להניח שמנהיגי החרדים לא היו תומכים ברב דוד לאו אם לא היו מקבלים גם ממנו הבטחה שהוא יתנגד לעניין. אם אכן כך, גם זה יכול להעצים את הקרע בין המגזר לבין הרבנות.
לגבי הציבור הכללי, שני הרבנים הראשיים החדשים אינם מהווים אתגר מיוחד עבור כל מי שמעוניין ליצור אלטרנטיבה לרבנות. הם "עוד מאותו דבר", ואנחנו יודעים שהאותו דבר הזה נכשל עד כה כישלון חרוץ. אזרחי ישראל היהודים מדירים רגליהם מהרבנות במספרים גדלים והולכים, חתונות אלטרנטיביות, בין אם בחו"ל ובין אם בארץ, מתקיימות בקצב גובר, וגם יוזמות לכשרות אלטרנטיבית מתחילות להתגבש.
מכיוון שכעת ברור שמהרבנות לא תבוא ישועה למי שמעוניין להתחתן אחרת, בטח שלא למי שמעוניינת להתגרש בצורה מהירה ומכובדת, שדה המאבק חייב לעבור לכנסת, כלומר לציבור. יש להגביר ולהעצים את קול הזעקה כנגד המוסד המסואב והמושחת הזה, כנגד הכפייה הדתית שהוא מנהיג, כנגד חילול ה' שמגולם בו. יש לדרוש מנציגנו בכנסת ובממשלה לפטור אותנו מהעונש האנטי-דמוקרטי הזה. מישהו ב'יש עתיד' שומע? נדמה לי שזה מה שהבוחרים שלכם שלחו אתכם לעשות.
:
—
פורסם באתר אבי חי.
כן, זה נכון. כל מי שלא סנוור ממשאלות לבו ידע שזו תהיה התוצאה. גם אני חזיתי כך, לצערי.
אהבתיאהבתי
גם אני.
אהבתיאהבתי
ברור, כולם ידעו חוץ מסתיו עצמו וכל מי שהיה סביבו. אה, וגם העיתונאים שדיווחו על מירוץ צמוד. כולם ידעו ופשוט לא אמרו את זה.
אהבתיאהבתי
תומר איך אתה מסביר את הניתוק מיתר העם (כולל חלקים גדולים מהימין) של רבני הקו הממלכתיים בנושאים הבאים:
-חורבן גוש קטיף ("היו לא תהיה")
-המחאה נגד הריכוזיות הממלכתית
-פרשת קצב
-סיוע להשתלטות העוינת של החרדים על הרבנות?
איך אתה מסביר את הסטנדרט הכפול שהופעל ע"י רבני הקו בהשואה בין הרב דוד סתיו לעומת משפחת לאו והנשיא קצב?
אהבתיאהבתי
ההסבר הוא אחד: המציאות לא משנה. מה שמשנה הוא פרשנותם לתורה ולרב קוק, שהיא האמת הבלעדית. כך אפשר להתעלם ממה שקורה ולעבור לגור בעולמות מדומיינים.
אהבתיאהבתי
1- אבל כך אפשר רק להפסיד.
2- זה מנוגד לתורתם של הרבנים קוק.
אהבתיאהבתי
הרב סתיו (והכותב) הם קצת באד-לוזרז ;-)
הגישה של "לשנות מבפנים או להרוס הכל" מאפיינת את מי שלא מוכן באמת לשחק את המשחק, והפסקה האחרונה במאמר הנ"ל כלל לא הייתה נכתבת לו הרב סתיו היה זוכה….
אין מקום לרבנות ממסדית בדמוקרטיה מערבית ליברלי, נקודה.
אין מקום לבכיינות על הפסד "לא דמוקרטי", במנגנון שאינו דמוקרטי, ולא צריך להיות, נקודה.
בכל מקרה, אל דאגה: ארגון צהר, משרד הדתות כספי הכשרות ושאר ירקות הם מקלות חזקים מספיק ל"משחקי הכס" הפוליטיים בין הבית היהודי, ש"ס והחרדים שיימשכו עוד שנים להנאת כל הצדדים ו(חלק מ)הצופים.
אהבתיאהבתי
מדירים רגליהם מהרבנות במספרים גדלים והולכים, you dont give numbers and it is just the reason why one cant think that the numbers are really big.
אהבתיאהבתי
מבחינת היחס להלכה ההבדל בין המועמדים שזכו לבין אלו שהפסידו הוא רק במעטפת החיצונית, ולכן שום שינוי מהותי לא היה מתרחש לו היו נבחרים הרב סתיו והרב אליהו. מילים יפות ושפה עברית "חילונית" אינן תחליף לתוכן. האם רבנות שתעסוק בתעמולה להגברת תודעת בית המקדש או בהקמת מנהלות נוספות להנחלת זהות יהודית עדיפה על רבנות חרדית? הייחוד של הרבנות הציונית הדתית הוא בלאומנות שלה ובתמיכה המסיבית שלה בהתנחלויות.
אהבתיאהבתי
יש הבדל בין רב של קהילה תורנית מודרנית לרב, שקשור לקהילה חרדית. יש הבדל גם בתוכן ובהלכה.
אהבתיאהבתי
תומר מה יקרה עם הציבור התורני מודרני? ברור שהציבור הזה לא יוכל לקבל רבני טקסים חרדיים כסמכות תורנית.
אהבתיאהבתי
למה? דווקא אין לו בעיה עם זה. יש רגשי נחיתות עמוקים בציבור הציוני דתי כלפי החרדים.
אהבתיאהבתי
מה הסיבות לרגשי הנחיתות של מרבית הדתיים, שלא חרדים-אשכנזים, כלפי הרבנים החרדים-אשכנזים הגלותיים?
אהבתיאהבתי
אני לא מאמין שהרב יצחק יוסף יצמצם את היתר המכירה. להיפך, אני מעריך שיהיה שימוש נרחב יותר בהיתר המכירה ממה שהיה בשמיטה הקודמת.
אהבתיאהבתי
הי תומר
בקיץ שנת 2000 ערב שנת השמיטה תשע"א, עזרתי באופן תמוה ביותר לקיום היתר המכירה בשנת השמיטה.
הסבירו לנו- קומץ בנות מדרשה שהצטרפו לכמה בינישים וכנראה עוד מתנדבים, שבעצם הרבנות אמורה ליצור קשר עם כל חקלאי ישראל (צריך לפחות 70%) לפני שנת השמיטה ולהחתים אותם על היתר המכירה, (ואז יכולים דתיים לא חקלאיים לצרוך את התוצרת שלהם בשנת השמיטה) אלא שבאותה שנה לא טרחו לעשות זאת, ולכן ביקשו מאיתנו להתגייס ל"מערך חירום" טלפוני (בעצם אמורים להגיע בפועל לשטח לראות את החלקה אבל לא היה זמן) ואנחנו הגענו לרבנות הראשית וממנה התקשרנו לחקלאים וביקשנו מהם לחתום ולשלוח בפקס את הסכמתם.
העניין הוא שבבואנו לבניין הרבנות היה עלינו להתגנב (בהן צדקי) לתוך הרבנות בדיסקרטיות כדי לבצע את המשימה הטלפונית החשובה.
למה? אין לי מוזג, אולי כי היו לעניין מתנגדים בתוך הרבנות? ולמה זה לא נעשה מלכתחילה? ומה קורה עם זה השנה?
הנה השאלות, בהצלחה עם לחפש תשובות
אהבתיאהבתי
תודה מיכל. מעניין ומשעשע :)
אהבתיאהבתי
באמת מעניין.
שנת תשע"א לא היתה שמיטה.
אולי גם כל מה שנאמר כאן נכון באותה מידה
אהבתיאהבתי